IPL/Laser kärl och rodnad

Från 2.500:-

Boka direkt

I det skandinaviska klimatet utsätts huden ofta för kraftiga temperaturskillander, när vi kommer ut i kylan och sedan in i värmen men också då vi utsätter huden för UV strålning. Detta i kombination med genetik, hormonförändringar och ljusare hudtyp gör att de flesta som bor i Skandinavien någon gång får problem med ytliga blodkärl i ansiktet. En del känsliga hudtyper har också tendens till att ”blossa upp” i huden vid tex stress eller fysisk aktivitet. Har man tendens till detta är det också mycket starkt genetiskt. Med IPL från Nordlys och dess avancerade teknologi kan vi numera behandla både uppblossning/diffus rodnad samt ytliga blodkärl, med mycket goda resultat. Ljuset skickas ner i huden och absorberas av blodkärlen som upphettas till ca 70 grader i några millisekunder. Kärlväggen faller samman och immunförsvaret triggas igång under de nästkommande fyra veckorna och för bort resterna av blodkärlet.

Frågor & Svar Om IPL/Laser

Vad kan jag behandla med IPL/Laser?

Vi kan behandla ytliga blodkärl och diffus rodnad i ansiktet, på halsen och på dekolletaget. Har du ytliga blodkärl på benen kan vi istället injicera en vätska för att ta bort kärlen. Har du en tendens till mycket känslig hud med utslag eller akne kan det vara en hudsjukdom som heter Rosacea. Din behandlare kan hjälpa dig om du är osäker på om du har denna hudsjukdom. Rosacea svarar mycket bra på IPL, dock ska man ofta kombinera behandlingen med receptbelagd kräm i de perioder man har en ”uppblossning”.

 

Hur går behandlingen till?

Din behandlare kommer att avlägsna eventuell makeup och ska du behandla diffus rodnad får du en speciell kräm på som provocerar fram rodnaden så ljuset lättare kan finna de fina blodkärlen. Du får en ultraljudsgel på huden som gör att ljuset bättre absorberas och du får ett par glasögon för att skydda dina ögon. När behandlingen startar kommer du att känna pulserande värme som avtar fort efter varje ”skott”. Själva behandlingen tar allt från 10 minuter till cirka 30 minuter, beroende på områdets storlek, när den är färdig får du en lugnande och läkande kräm samt en solskydd med hög faktor.

Hur känns behandlingen?

Du kommer känna en värmepuls vid varje "skott". 

Hur förbereder jag mig för behandlingen?

Ju större skillnad det är mellan blodkärlen och hudfärgen desto högre styrka kan din behandlare använda på maskinen. Därav är det bäst att behandla en ljus hud som inte fått brun utan sol eller sol/solarie på minst 4 veckor. Behandlingen är därför perfekt att få på hösten och vintern. Vi rekommenderar alltid att du använder minst solfaktor 30 i din dagliga hudvårdsrutin men det är extra viktigt inför denna behandling. Vi rekommenderar också att du undgår att ta smärtstillande NSAID preparat några dagar före behandlingen eller använder inflammationshämmande krämer i området som ska behandlas, då vi vill provocera en låggradig inflammation i huden för en god effekt. Rökning före din behandling kommer att dra samman de ytliga blodkärlen vilket gör det svårare för ljuset att nå dem. Därför rekommenderar i att du inte röker 4h före din behandling. Det är viktigt att det inte finns några pigmentförändringar i området som ska behandlas då dessa ligger ytligare i huden och därav kan brännas när man upphettar de ytliga blodkärlen. I dessa tillfällen behandlas pigmentförändringarna först.

Hur många behandlingar rekommenderas?

Beroende på blodkärlets tjocklek och hur djupt det ligger behöves allt från 2-3 behandlingar med 4 veckors intervall. För diffus rodnad, som består av många mycket fina blodkärl krävs 3 behandlingar, ibland 4, för bästa effekt. Då en hud med ytliga blodkärl/rodnad ofta är i obalans är det mycket viktigt att förbereda men också underhålla huden med aktiva hudvårdsprodukter, som stärker bland annat hudbarriären. Detta gör att du tål behandlingen bättre men också att du får bättre resultat som kan bibehållas längre. Din behandlare kan hjälpa dig hitta en skräddarsydd hudvårdsrutin efter dina behov.

Har du tendens till att bilda ytliga blodkärl så behövs ofta cirka 2 behandlingar per år, för att bibehålla resultatet. Har du tendens till diffus rodnad/rosacea så är detta starkt genetiskt och där får man individanpassa behandlingarna efter behov. Dock brukar det krävas cirka 2 behandlingar per år, även här.

Vad behöver jag tänka på efter behandlingen?

Om du har fått en behandling för diffus rodnad kommer huden vara ganska röd efter behandlingen i någon timme, detta på grund av att krämen du fått på innan fortfarande har effekt i en timmes tid. Du kommer att känna dig lätt varm och blossande i huden och blodkärlen kan se röda eller blå-lila ut. Ibland uppstår blå märken på de områden som haft många små kärl/diffus rodnad, vilket är en indikation på att resultatet blir mycket bra. Rodnaden avtar redan efter några timmar, men blå/lila kärl samt blåmärken, kan ta några dagar till en vecka på sig att försvinna. Huden är helt intakt efter så du får gärna använda en foundation efter om du vill. Din behandlare kan också applicera en steril, läkande foundation som vi använder på kliniken. Huden kan vara lite svullen efter behandlingen, speciellt i känsliga områden som under ögonen, i någon dag. För dem med känslig hud har man i några enstaka fall sett en kraftig svullnad som håller i sig i 3-7 dagar. Skulle du får denna reaktion skall du kontakta oss så hjälper vi dig.

Finns det några risker med behandlingen?

En IPL behandling med Nordlys är mycket säker. Då huden inte penetreras finns ingen risk för infektion. Däremot är det viktigt att du inte fått sol 4 veckor innan

din behandling, då inflammationen från UV ljus ökar risken för brännskada. Det är mycket ovanligt med brännskador om man följer instruktionerna från sin behandlare, men får du

blåsor i huden ska du alltid kontakta oss så hjälper vi dig. Det är också viktigt att du skyddar din hud med minst solfaktor 30 i 4 veckor efter din behandling, detta för att undvika att få pigmentfläckar då huden är känsligare för sol under denna tid.